LIEMPDE SAMEN

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Contact Info

Liempde
info@liempdesamen.nl
0123456789

Volg ons

Familie Van der Velden

Familie Van der Velden

De familie van der Velden heeft in het verleden generatie op generatie, vooral voordat de bijstand bestond maar ook daarna, altijd een prominente rol vervuld in de armenzorg binnen onze gemeenschap. Niet zelden werd daar privékapitaal voor aangewend. De “Kinderen van der Velden”, beter bekend als “de Klöskes”, hebben deze traditie tot aan hun overlijden voortgezet. Zij waren de laatste nazaten van deze tak van de familie.

“De Klöskes hadden deze naam te danken aan opa Nicolaas van der Velden. Opa was klein van stuk en werd daarom “Klöske” genoemd.  Na goed Liempds gebruik werden deze kinderen van der Velden, die al vroeg wees waren …. “van Klöskes” genoemd. de Kinderen  deze twee broers en drie zussen, zijn nooit getrouwd geweest en hebben altijd, tot hun overlijden, samengewoond aan de Oude 19 te Liempde. Johanna Maria van der Velden, geboren op 3 februari 1895 is als laatste van de kinderen gestorven op 4 juni 1982. In haar testament herroept ze alle de door haar gemaakte uiterste wilsbeschikkingen en benoemt ze tot haar enige erfgenaam van haar nalatenschap de stichting die ze krachtens dit testament in leven roept en waarvoor zij de statuten en leden van bestuur vaststelt en benoemt.

Samenvatting testament

  • De stichting krijgt als naam “Kinderen van der Velden Stichting”, is gevestigd te Liempde en is opgericht voor onbepaalde tijd.
  • De stichting heeft ten doel de behartiging van de algemene maatschappelijke en ideële belangen van de inwoners van de gemeente Liempde, met name op cultureel en maatschappelijk gebied en in het bijzonder de behartiging van de belangen van de jongeren en de bejaarde personen woonachtig in de gemeente Liempde. Het ludieke element behoeft hieraan niet vreemd te zijn.
  • Indien er door welke oorzaak dan ook geen bestuursleden meer zijn, zijn burgemeester en wethouders van de gemeente Liempde bevoegd nieuwe bestuursleden te benoemen.
  • Het bestuur is belast met het beleid en beheer van de goederen van de stichting.
  • De geldmiddelen van de stichting bestaan met name uit:
    o het uit de nalatenschap van Johanna Maria van der Velden verkregen vermogen;
    o gelden afkomstig van de exploitatie/belegging van dat vermogen.
  • Wijziging van het doel van de stichting is niet mogelijk.

Statutenwijziging d.d. 03-12-2004:

De belangrijkste redenen van deze wijziging zijn:

  • De gemeente Liempde heeft op 31 december 1995 haar zelfstandigheid  verloren en is samengevoegd met Boxtel.
  • Het mogelijk te maken in voorkomend geval de bezittingen van de stichting te gelde te maken en dit kapitaal aan te wenden om de doelstellingen van de stichting voort te zetten.

Het onroerend goed aan de Oude Dijk 19-21, één boerderij met bijgebouwen, de inboedel en wat sieraden uit dit legaat is wat rest uit de bezittingen die destijds ondergebracht zijn bij de stichting. De overige zaken zijn door de jaren heen te gelde gemaakt om de testamentair /statutair beschreven doelstellingen te verwezenlijken en de instandhouding van het onroerend goed.

Verkoop Oude Dijk 19-21

Tijdens de bestuursvergadering op 24 april 2023 is besloten tot verkoop over te gaan.

Het pand, het interieur en de tuin vormen tezamen een rijksmonument dat sinds de oprichting namens de Liempdse gemeenschap wordt beheerd door de stichting.

Oude Dijk 19, het woongedeelte van de boerderij is tot medio 2022 verhuurd aan Gerard de Leest. Gerard nam tevens namens de stichting het beheer van het cultuurhistorisch gedeelte waar. Gerard heeft om gezondheidsredenen moeten verhuizen. Het woongedeelte staat sinds die tijd leeg. 

Van Oude Dijk 21 worden de stal en de schuur  verhuurd aan beugelclub de Klöskes en de zolder aan Stichting Kèk Liemt.

Het bestuursbesluit van 24 april 2023 de boerderij te verkopen is tweeledig:

  1. Het beschikbare vermogen uit de erfenis is door de jaren uitgegeven en de huurinkomsten van het pand zijn ontoereikend om de kosten van het onderhoud en de noodzakelijke verduurzaming te dragen. Het pand is enkel-steens, niet geïsoleerd en is toe aan groot onderhoud.  Zeker het woongedeelte voldoet niet meer aan de eisen van de huidige tijd.

  2. Door het pand te gelde te maken heeft de stichting weer voldoende financiële middelen om volledig aan de geformuleerde doelstellingen te voldoen.

 

 BESTUUR

  • Jos Smulders, Voorzitter
  • Henk Quinten, Secretaris
  • Jos Habraken, Penningmeester
  • Tineke van Abeelen, Lid